Proiectul

Realizarea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități intelectuale prin abordarea inovatoare a formării de învățare prin cooperare (TRAIN-INC)

TRAIN-INC este un proiect european care are ca scop creșterea capacității de angajare a persoanelor cu dizabilități intelectuale prin îmbunătățirea autonomiei lor personale prin incluziune socială și ocuparea forței de muncă. Proiectul este promovat în cadrul programului ERASMUS + 2014-2020 (Acțiunea-cheie 2 – Parteneriate strategice pentru sprijinirea inovării în domeniul educației adulților), cu o subvenție totală de 217.276,00 €. Data de începere a proiectului este 1 septembrie 2018, cu data de 31 august 2020.

train2


Despre de este vorba ?

În ciuda inițiativelor politice puternice din multe țări ale UE în ultimele două decenii, în special a celor care pun accentul pe măsuri active pe piața muncii, și nu pe beneficii pasive, prevalează nivelul scăzut al ocupării forței de muncă în rândul persoanelor cu handicap. Acest lucru poate reflecta faptul că piețele muncii din multe țări ale UE s-au schimbat considerabil în ultimul timp.
S-a înregistrat o trecere către un loc de muncă înalt calificat, determinat de tehnologie și de globalizare și, prin urmare, a avut loc o reducere a angajării lucrătorilor slab calificați (iar persoanele cu handicap sunt suprareprezentate în acest grup). În ciuda eforturilor de politică publică, prin urmare, oportunitățile de angajare pentru persoanele cu handicap rămân restricționate.

Unul dintre instrumentele-cheie pentru îmbunătățirea vieții persoanelor cu handicap este Strategia europeană pentru persoanele cu handicap 2010-2020, adoptată în 2010, in baza Convenției ONU și luând în considerare experiența din Planul de acțiune pentru Persoanele cu Handicap 2003-2010. Conform acestei strategii, proiectul intenționează să răspundă următoarelor nevoi:

  • Deficiențele și lipsa formării profesionale și lipsa de experiență a formatorilor profesioniști.
  • Nevoia de a dobândi obiceiul de coexistență socială și comportament responsabil care este prezenta în unele cazuri și este o condiție esențială pentru realizarea integrării sociale: abilități slabe de comunicare, lipsă de empatie etc.
  • Nesiguranța și lipsa stabilității locurilor de muncă la care persoana cu dizabilități poat avea acces, precum și salariile scăzute, care sunt în mare parte legate de nivelurile scăzute de calificare și de specializare.
  • Necesitatea unor servicii publice specifice care să ajute persoanele cu handicap să intre pe piața muncii, să le permită să se promoveze prin schimburi de locuri de muncă și să împartă munca în locuri de muncă intermediare.
  • Necesitatea unui tutore ca instrument de dezvoltare a itinerariilor profesionale personalizate. Aceste suporturi sunt necesare atât în etapa de pregătire, cât și în activitatea în sine, astfel încât persoana să poată obține un loc de muncă și apoi să-și păstreze locul de muncă.
  • Prejudiciile și barierele sociale care rămân adânc înrădăcinate, în special în mediul rural, precum și discriminarea persoanei și respingerea socială din cauza handicapului, ceea ce explică adesea sentimentul de stima de sine scazuta și genereaza discriminarea și excluderea socială.
  • Necesitatea unei dorințe hotărâte de a implica toți actorii sociali în căutarea unor inițiative inovatoare care să aibă un beneficiu pentru toți. În acest sens, există o anumită distanță între companii și grupuri cu probleme de integrare.

Metode inovative

Proiectul va prezenta următoarele inovații:

  • Utilizarea metodologiei de formare a învățării prin cooperare adaptată la nevoile persoanelor cu dizabilități intelectuale si prin dezvoltarea de resurse inovatoare diferite.
  • Utilizarea metodei „auto-angajare cu sprijin” pentru persoanele cu handicap pentru a-și spori oportunitățile de a intra pe piața forței de muncă.
  • Promovarea instrumentelor TIC, realitatea sporită și tehnologia deschisă pentru a crea și dezvolta instrumente de sprijin, cum ar fi platformele de învățare open source, în care resursele de învățare vor fi accesibile pentru formatori și utilizatori finali.